KURBAN İBADETİ

Kurban, ibadet niyetiyle belirli vakitte belirli nitelikleri taşıyan hayvanları kesmek demektir. Kurban mali bir ibadettir. Yüce Rabbimizin verdiği nimetlere şükür etmenin bir ifadesidir.
Bugün kesmiş olduğumuz Kurban İbadetinin şekli, İbrahim (A.S.)’a dayanır. Kur’an-ı Kerim’de konuyla alakalı şöyle buyrulmaktadır.
“Ey Rabbim bana Salihlerden bir çocuk bağışla. Biz ona uysal bir oğul müjdeledik. Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O’da “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi. Nihayet her ikisi de (Allah(ın emrine) boyun eğip, İbrahim de onu (boğazlamak için) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik. “Ey İbrahim! Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.” Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır. Biz (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık. Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık. İbrahim’e selam olsun. İyilik yapanları işte şöyle mükafatlandırırız.” (Saffat 100-111)
Kurban kesmek Hanefi Mezhebimize göre Vaciptir. Kevser süresinde “Rabbin için namaz kıl kurban kes” ayeti ve Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz’in “Kişinin hali vakti yerinde olurda kurban kesmezse Namazgahımıza yaklaşmasın” hadisi kurban ibadetinin vacipliğine delalet eder.
Kurban ibadeti Müslüman, akıllı, ergenlik çağına ulaşmış, hür, yolcu (misafir olmayan), nisap miktarı malı veya parası olanlar için vaciptir. Ancak misafir olan kişi kurban kesmek isterse caizdir. Kurban edilecek hayvanlar, küçük baş (koyun, keçi gibi) 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Küçükbaş hayvanlarda 6 ayından sonra eğer 1 yaşındaki hayvan gibi besili olursa o hayvanda kurban edilebilir. Büyükbaş hayvanlarda ise yaş sınırı; develerde 5 yaş, sığır manda gibi büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaştır. Büyükbaş hayvanlar için 2 yaşın altında bulunan hayvanlar kurban edilmez.
Küçükbaş hayvanları bir kişi, büyükbaş hayvanları en fazla yedi kişi hissedar olmak suretiyle kurban edebilir. Aşağıda sayacağımız özürler bir hayvanda bulunursa o hayvan kurban edilmez.
İki veya bir gözü kör olması
Çok zayıf, çelimsiz olması
Kurban edilecek yere kadar yürüyemeyecek durumda topal olursa
Kuyruğunun veya kulağının üçte ikisinin olmaması
Küçükbaş hayvanlarda bir memesi, sığırda ise iki memesi kurumuş olması
Boynuzunun çoğunun veya tamamının kırık olması
Kurban Hanefi Mezhebine göre Bayramın ilk 3 gününde kesilir. Eti ise üç paya ayrılmalı, bir payı ev halkına, diğer iki pay ise yakın akrabalara ve komşulara verilmelidir. Eğer kurban kesen fakir ise etin tamamını ev halkına ayırabilir. Zengin olanlar ise etin tamamını fakirlere de verebilir.
Kurban kesimi yapılırken “Bismillahi Allahu Ekber” denmelidir. Eğer besmele çekilmezse Dinimize göre hayvan leş kabul edilir ve eti yenilmez. Kurban kesen şahıs vekalet yoluyla kurban kestirebilir.
Kurban edilecek hayvana iyi davranılmalıdır. Sadece Kurbana değil, bütün mahlukata karşı iyi davranılmalıdır. Kurban kesilecek hayvan sıkıca bağlanmalı ve keskin bir bıçak kullanılmalıdır. Ayrıca Kurban kesme işini ehil kişilerce yapılmalı hayvana zarar verilmemelidir.
Bu vesile ile tüm Halkımızın Kurban Bayramını tebrik eder, Tüm Halkımız ve İslam Alemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimizden temenni ediyoruz.
Ahmet ÜNAL
Vaiz
Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi