Temizlik İmandandır

إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

 Temizlik İmandandır

 Değerli Müslümanlar,

Temizlik; kişinin maddi ve manevi kirlerden arınması, içindeki güzelliğin dışarıya yansımasıdır. İnsanların takdirini, Rabbimizin rızasını kazanmanın vesilesidir. Günahlardan arınmanın, mikroplardan korunmanın, huzur ile yaşamanın, gönülleri kazanmanın,   tüm kirlerden yıkanmanın reçetesidir.

 Aziz Müminler,

Dinimiz, “oku” hitabından sonra, “Elbiseni temiz tut” (Müddessir, 4) emriyle, maddi temizliği ikinci gündemine almıştır. Ergenlik çağına eren, akıllı, Müslüman her bireyin, günde beş vakit ifa ettiği namaza başlamadan önce, abdest almasını, beden, elbise ve ibadet mahallinin temizlenmesini, o ibadetin kabul şartlarından saymıştır. Ayrıca, “Ey Âdemoğlu, ibadet edeceğiniz zaman temiz elbiselerinizi giyin” (Araf, 31) ayetiyle, cemaate; en güzel elbiselerle iştirak edilmesi istenmektedir.

Sağlığın korunmasında da, temizliğin rolü büyüktür. Vücudumuzu mikrop ve bakterilerden koruyabilmek için; yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması, dişlerin fırçalanması, cami, düğün, dernek gibi toplantı meclislerine iştirak edildiğinde, soğan, sarımsak gibi insanları rahatsız edecek gıdalardan kaçınılması gerekir. Kılık kıyafetin düzgün, temiz ve ütülü olması, kişinin muhatabına duyduğu sevgi, saygı ve muhabbetin en güzel göstergesidir. Atalarımız; “Kişi kıyafetiyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanır” sözüyle bu gerçeği dile getirmiştir.

 Değerli Cemaat,

İslam’ın temizliğe verdiği önemi, dünya üzerinde, dinimizi benimsemeyen hiçbir millette bulmamız mümkün değildir. Peygamberimiz (sav.), temizliği imanın bir şubesi, dinin yarısı olarak nitelendirmiştir. Her halükarda maddi temizliğe dikkat çekilmiş, "Misvak ağzı temizler, Rabbi hoşnut eder" (Buharî, Savm, 27)  sözüyle, nefrete yol açan tüm eylemlerden uzak durulması istenmiştir.

Bir diğer temizlik şekli de manevi temizliktir. Duyu organlarının hissedemediği bu temizlik şekli, düşüncelere bulaşan yanlış, zararlı fikirlerin ayıklanması, kalbe bulaşan manevi kirlerin gözyaşlarıyla yıkanmasıdır. Yalan söylemek, suçsuz insanları karalamak, insanların gizli işlerini deşifre etmek, onurlarını incitmek, toplumun birlik ve kardeşliğini sarsacak, din, akıl, namus, mal ve yaşama hürriyetine karşı yapılan tüm saldırılar, kalbi kirleten birer virüs ve Yüce Allah’ın benimsemediği yanlış davranışlardır.

 Değerli Müminler,

Maddi kirler, su ile yıkandığı gibi, manevi kirleri oluşturan günahlardan da tövbe ile arınmalıyız. Güzel duyguları kirleten faydasız sözlerden, hayalleri çökerten çirkin görüntülerden, hayatımızı karartan kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Yüce Allah’ın rahmetini ummalı, verdiği nimetlere şükretmeli, yaşantımızı kirleten maddi ve manevi alışkanlıklardan arınmak için her fırsatta, O’na sığınmalıyız. “…Şüphesiz ki Allah, çok tövbe edenleri ve temizlenenleri sever” (Bakara, 222)

  

Ali İhsan ÇELEBİ
Vaiz - Pazaryeri

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi