İş Ahlakı

Hutbelerimden Gösterim: 18688

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلاَّ أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ

إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً

İş Ahlakı

Muhterem Müslümanlar

Bir ibadet yapmak için o ibadetin farzlarının, sünnetlerinin neler olduğunu bilmemiz gerekirse, hangi işle meşgul olursak olalım o işle ilgili genel kuralları bilmemizin yanı sıra Dinimizin de ortaya koymuş olduğu ahlaki ilkeleri de bilmemiz gerekmektedir. Çünkü İnsan için en büyük erdem, yapmış olduğu işlerini ahlaken en olgun şekilde yerine getirmesiyle elde edilecektir. Aldatmamak, hile yapmamak, yalan söylememek, rüşvet alıp-vermemek, Allah’ın haram kıldığı şeylere tevessül etmemek üzerine kurulmuş bir iş hayatı, kişiye dünya ve ahiret mutluluğu getirecektir.

Kıymetli Müminler

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimin değişik birçok ayetinde bizlere şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler, mallarınızı, sizden karşılıklı anlaşmadan (doğan) bir ticaretten başka haksız ‘nedenler ve yollarla' (batılca) yemeyin. Ve kendi nefislerinizi öldürmeyin. Şüphesiz, Allah, sizi çok esirgeyendir.” (1)“Ey iman edenler! Akitleri(n gereğini) yerine getiriniz.”(2) “Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler. Fakat, kendileri onlara bir şey ölçüp, yahut tartıp verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar. Onlar, büyük bir gün; insanların, âlemlerin Rabbinin huzurunda duracakları gün için diriltileceklerini sanmıyorlar mı?”(3) “Yine o (müminler) ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler.”(4)

Sevgili Peygamberimizden konumuzla ilgili şu hadisler nakledilmiştir. “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Kusurlu bir malı din kardeşine satan hiçbir Müslüman’a satış helal olmaz. Meğerki malının ayıbını açıklaya.”(5) “Alış-verişte çok yemin etmekten sakının. Çünkü yemin malı sattırırsa da bereketini kaçırır”(6) “Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli (ayette sırat-ı müstakim ashabı olarak zikredilen) peygamberler, sıddıklar, şehitler ve Sâlihlerle beraberdir.”(7) “Allah müşteri iken  kolaylık gösteren, satıcı iken kolaylık gösteren, borcunu öderken kolaylık gösteren, alacağını ödetirken kolaylık gösteren kişiyi cennete koydu.”(8)

Aziz Kardeşlerim

Ayetlerden ve hadislerden aktardıklarımız ışığında iş ahlakında şu hususları yerine getirmemiz bizler için çok büyük kazanç kapısı olacaktır. Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak. İyi huylu ve güzel ahlâklı olmak. Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak, Aza kanaat, çoğa şükrederek dağıtmak. İçi, dışı, özü, sözü bir olmak. Fani dünyaya ait şeylerle öğünmemek, böbürlenmemek. Fakirlerle dostluktan, oturup kalkmaktan şeref duymak. Zenginlere, zenginliğinden dolayı itibardan kaçınmak. İyilerle dost olup, kötülerden uzak durmak. İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yapmak. Hakka, hukuka uymak, hak ölçüsüne riayet etmek. Ayıp ve kusurlarını örtmek, gizlemek ve affetmek.

Kıymetli Cemaatimiz

İnsanoğlu için ancak çalıştığının karşılığı vardır. Bu karşılık hem dünyevi hem de uhrevidir. Rabbimizin bildirmiş olduğu, Sevgili Peygamberimizin de hayatına tatbik ettiği ve bizlere örnek olarak aktardığı emir ve yasaklara uyarak gerçekleştirilen iş hayatı ibadet mertebesinde olduğunu unutmayalım. Hutbemizi bir ayetle bitiyoruz. “(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten ‘tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar.”(9)

Ahmet ÜNAL

Vaiz

Şuhut/Afyonkarahisar

(1) Nisa, 4/29

(2) Al-i İmran, 5/1

(3) Mutaffifin, 83/1-6

(4) Müminun, 23/8

(5) İbn. Mace , Büyû: 34

(6) İbn. Mace , Büyû: 30

(7) Tirmizi, Buyu, 4

(8) İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 3/13.

(9) Nur, 24/37

Tags
Yazdır