23 Nisan ve TBMM'nin Açılışı

وَالَّذِينَ اسْتَجَابُوا لِرَبِّهِمْ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَيْنَهُمْ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ

23 Nisan ve TBMM’nin Açılışı

Muhterem Müslümanlar

İnsanlar için en ideal yönetim biçimi, milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı Cumhuriyettir. Seçilen milletvekillerinin kendilerine verilen emanetin gereği olarak bir araya geldikleri, yasama yetkilerini kullandıkları ve ülkenin yönetiminde istişarede bulundukları yer ise meclistir.

Yüce Rabbimiz kutsal kitabımızda Müminlerin özelliklerini zikrederken “...Onların işleri aralarında danışma iledir...” (Şûrâ, 42/38) buyurarak, yapacağımız işlerde birbirimizle devamlı danışma içerisinde olmamız istenmektedir. Sevgili Peygamberimizde hayattayken işlerini hep danışarak hallederdi. Bedir ve uhud savaşlarında yer belirlenmesinde, hendek savaşında nasıl bir taktik uygulanacağı hususunda hep istişareye gidilmiştir. Nitekim Enes b. Malik Hz. Peygamberin danışmayla iş yapma hususunda "Arkadaşları ile istişârede Hz. Peygamber kadar ileri giden bir başkasını görmedim" (Tirmizi, Cihad, 34) ifadesini kullanmaktadır.

Kıymetli Kardeşlerim

Milletimizin en yüksek istişare merkezi, Yüce Ecdadımızın açtığı Türkiye Büyük Millet Meclisidir. 21 Nisan 1920’de bütün valiliklere bir telgraf çekilerek şu müjde tebliğ edilmiştir. “Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü cumaya rastlatmakla, o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Veli Câmi-i Şerifinde cuma namazı kılınarak Kuran'ın ve namazın nurlarından da feyiz alınacaktır. Namazdan sonra, Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Meclise girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir.” (Nutuk, s.431)

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış gününün anısına 23 Nisan 1929’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çocuklara duyduğu güven ve sevginin ifadesi olarak, bu günü çocuklara bayram olarak armağan etmiştir ve bu günden itibaren bu bayram Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. İlan edildiği günden bu güne kadar dünyada kutlanılan tek ve en büyük çocuk bayramı hep bu bayram olmuştur. Çünkü bu bayram sadece ülkemizin çocuklarına değil tüm dünya çocuklarına armağan edilen bir bayramdır.

Aziz Cemaat

Büyüklerin ülke idaresini yürütmek için kurduğu meclisin ilk gününü, çocuklar için bayram ilan etmesi ne kadarda manidardır. Nitekim yarının teminatı bugünün çocuklarıdır. Bu sebeple gözümüzün nuru, hayatımızın en güzel meyvesi ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ilim ve irfanla doldurmaya özen göstermeli, onları milli ve manevi değerlerimize bağlı bir şekilde yetiştirmenin gayreti içerisinde olmalıyız. Sevgili Peygamberimizin şu tavsiyesini hiçbir zaman unutmayalım. “Hiçbir anne-baba çocuğuna edep ve terbiyeden daha iyi ikramda bulunmamıştır.” (Tirmizi,Birr,33)

Ahmet ÜNAL

Vaiz

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi