Hırsızlık Büyük Günahlardandır

Hutbelerimden Gösterim: 16200

….يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ

Hırsızlık Büyük Günahlardandır

Kıymetli Müminler

Yüce Allah, göndermiş olduğu bütün dinlerde olduğu gibi en son gönderdiği ve mensubu olduğumuz İslam Dininde de kullarını dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak yasaklar getirmiştir. Bu yasaklardan biride kul hakkı doğuran ve özellikle sosyal hayatta derin yaralar açan hırsızlıktır.

Hırsızlık geniş anlamıyla, başkasına ait bir şeyi bulunduğu yerden sahibinin bilgisi dışında gizlice almaktır. Bu haliyle hırsızlık, maddi değer ifade eden bir malı çalmak olarak anlaşılacağı gibi, kişilere ait bilgileri, ilmi eserleri, sanat eserlerini ve teknik buluşları vb. çalmak olarak ta anlaşılmalıdır. Hırsızlık, emek çekilmeden haksız bir şekilde kazanç elde edilmesine ve topluma huzursuzluk çıkmasına sebep olmaktadır. Nitekim Kuran-ı Kerimde “Ey İman Edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin”(Nisa,29) buyrulmaktadır. Sevgili Peygamberimizde “Her Müslüman’ın diğer Müslüman’a malı, ırzı ve kanı haramdır”(Riyazü’s-Salihin, Hadis No:236) buyurmaktadır. İslam Dininde hırsızlık, haram olarak hükme bağlanmış, ayrıca büyük günahlar arasında zikredilmiştir.

 Değerli kardeşlerim

Yaşanılan hayatın sadece dünya hayatından ibaret olduğu zannedilmesinden ve maddi zenginliğin her şeyden üstün tutulmasından ve maddeyi öne çıkartan bir zihin yapısının oluşmasından dolayı günümüzde, özellikle hırsızlık ve gasp olaylarının arttığını üzülerek görmekteyiz.

Dinimizin yasakladığı, kişiyi ahlaken çöküntüye götüren ve toplumumuzda da kınanan, büyük bir ayıp sayılan hırsızlığı sona erdirmek için ceza-i müeyyidelerin uygulanmasının yanı sıra bu suçu önleyecek gerekli tedbirlerin alınması ve suçun oluşma şartlarının bitirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple; Sahipsiz sokakta yaşayan ve suça itilen çocuklara sahip çıkılmalı, zenginler haklarına düşen sadaka ve zekatları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalı, anne-baba olarak bizler çocuklarımızın hem ilmi hem de manevi yönde yetiştirmek için imkanlarımızı seferber etmeli, velhasıl toplum olarak her kesimde farklı görevde bulunan bireyler olarak bizler sorumluluğumuzun bilincinde olmalıyız.

Aziz Cemaat

Şu gerçek göz ardı edilmemelidir ki; Yaratanın mutlaka her şahsı yapmış olduğu her bir fiil için hesaba çekeceğini ve kendisini gözetleyen iki meleğin tahsis edildiğini idrak eden kişi büyük günahlar arasında zikredilen hırsızlığı kolay kolay düşmeyecektir. Bu sebeple çocuklarımızın aklını doğru ilimle doldurmaya özen gösterdiğimiz gibi, onların kalplerini de Allah sevgisiyle, ahiret inancıyla doldurmaya özen göstermeliyiz.

Hutbeme Sevgili Peygamberimizin haksız kazanç sağlayanlara yapmış olduğu şu tavsiyeleriyle son veriyorum. “kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu ve malıyla ilgili bir haksızlık varsa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin. Aksi takdirde, yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahiplerine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir.” (Buhari, Mezalim 10)

Ahmet ÜNAL

       Vaiz

Tags
Yazdır