İslam Dininin Sağlığa Bakışı

Hutbelerimden Gösterim: 39024

 

 وَإِنتَعُدُّواْ نِعْمَةَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ اللّهَ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

وقال النبي صلى الله تعالي عليه و سلم : 

نِعْمتانِ مغبونٌ فيهما كثير من الناس: الصحة والفراغ

 

İslam’ın Sağlığa Bakışı

Muhterem Müslümanlar

Allah-u Teâlâ’nın bizlere ihsan ettiği maddi nimetlerin en başta geleni sağlıktır. Rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmenin, emirleri yerine getirebilme ve yasaklardan kaçabilmenin, sosyal hayattaki görevleri layıkıyla yapabilmenin yolu sağlıktan geçmektedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), ihmal edilmemesi gereken bu gerçeğe şu hadisiyle dikkatimizi çekmektedir. “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Bunlar sıhhat ve boş vakittir.”(1)

Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır. İlki hastalanmadan önce sağlığı koruma (yani koruyucu hekimlik), ikincisi ise, hasta olduğumuz zaman eski sağlığımıza dönebilmemiz için tedavi olmaktır. En önemli olan ise sağlıklı olmayı devam ettirebilmektir. Peygamber Efendimizde “hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini” bilmemiz gerektiğini vurgulamıştır.

 

Muhterem Müminler

Bilindiği gibi, birçok hastalığın sebebi, temizliğe dikkat etmemektir. Bunun içindir ki Peygamberimiz, öncelikle temizlik üzerinde durmuş ve “Temizlik İmanın yarısıdır”(3) buyurmuştur. Efendimiz, gusül ihtiyacı olmadığı zamanlarda dahi haftada en az bir kere yıkanılmasını emretmiştir. Uykudan kalkınca, yemekten önce ve sonra ellerin yıkanmasını, küçük ve büyük abdesten sonra temizlenmeyi, kasık ve koltuk altı temizliğinin yapılmasını, tırnakların kesilmesini, sık sık ağız ve burun temizliğinin yapılmasını tavsiye etmiştir.(4)

 

Kıymetli Cemaatimiz!

Peygamberimiz (s.a.s), yiyip-içmede aşırı gitmemeyi öğütlemiş ve “İnsanoğlu karnından daha zararlı bir kap doldurmamıştır”(5) buyurmuştur. Ayette ise “yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz”(6) buyrulmaktadır. Efendimiz sağ elle yemeyi, suyu dinlene dinlene üç defada ve oturarak içmeyi, yenip içilen kaba üflememeyi tavsiye etmiştir.

Sağlımızı bozacak zararlı alışkanlıklardan olan alkol, her türlü uyuşturucu madde, kan, leş, domuz eti ise dinen yasak kapsamına alınmıştır. Ayrıca günümüzde bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına da sebep olan zinaya yaklaşılmaması emredilmiştir.

 

Kıymetli Müminler

Beden sağlımız kadar ruh sağlığımızda çok önemlidir. Hatta bazen ruh sağlığı beden sağlığından önce gelmektedir. Bu sebeple, ruh sağlımızı korumak adına önce iman esaslarına sımsıkı sarılmalı, bize düşen vazifeleri yerine getirdikten sonra tevekkül etmeli, haram olan işlerden kaçınmalı, yalandan, hırstan, kıskançlık, dedikodu, iftira gibi yasaklardan uzak durmalıyız. Abdestin, namazın, orucun, okuduğumuz Kur’an’ın ruhumuzu çokça dinlendirdiğini unutmamalıyız.

Sağlıklı olmak için yapmış olduğumuz bütün çabalara rağmen hasta olabiliriz. Hasta olduğumuz zaman tedavi olmalı, sabretmeli, isyankâr olmamalı ve dua etmeliyiz. Peygamber Efendimizin bir hadisleriyle hutbemizi sonlandırıyoruz. “Ey Allah’ın kulları! Tedavi olunuz. Çünkü Allah, yarattığı her hastalık için, mutlaka bir deva ve şifada yaratmıştır.”(7)

Ahmet ÜNAL

Vaiz

1.Riyazü’s-Salihin, Hadis No:98

2.Buharî, "Rikak", 3

3. Müslim, Taharet, 1

4. Örneklerle Peygamberimiz, Prof. Dr. Abdurrahim ÇETİN, s. 400

5.İbni Mace Et'ime, 50

6. Araf, 7-31

7. Buhari, Tıb, 1

Tags
Yazdır