Tek başına namaz kılan birisi yanında cemaatle namaz kılınıyorsa ne yapmalı?

Soru: Tek başıma farz bir namaz kıldığımda yanımda cemaatle namaz kılınıyorsa ne yapmam gerekir? Namazı bozup cemaate mi uymalıyım?

Cevap: Tek başına namaz kılan bir kişinin yanında cemaatle namaz kılınıyor ise şu şekilde davranması gerekmektedir. Bir kimse tek başına bir farz namazı kılmaya başladıktan sonra, bulunduğu yerde o farz cemaatle kılınmaya başlansa, tek başına kılan eğer namazın ilk rekatı için henüz secdeye varmamış ise namazı hemen keserek imama uyar. Bunun dışında başka bir rekatta bulunur ise o zaman şu şekilde davranılmalıdır.

Sabah Namazı: Sabah namazının ilk rekatında secdeye varmış ise yine namazını bırakır ve cemaate uyar. Ancak ikinci rekatın secdesine varmış ise artık namazı kendi başına tamamlaması gerekir. Selam verdikten sonra cemaat namaza devam etse bile onlara uymaz. Çünkü selam verdikten sonra imama uyması halinde bu namaz nafile olur ki, sabah namazının farzını kıldıktan sonra nafile namaz kılınmaz.

Öğle Namazı: Öğle namazının birinci rekatında olan bir kimse yanında cemaatle namaz kılındığında namazını iki rekata tamamlar selam verir ve cemaate tabi olur. İkinci rekatını kılan kimse teşehhütte bulunur ve selam vererek yanında bulunan cemaate uyar. Cemaatle beraber namazını dört rekat olarak tam kılar. Bu yapmış olduğu durumda önceden kıldığı ilk iki rekat nafile olur. Cemaatle kılınan dört rekat ise farz olarak eda edilmiş olur.  Üçüncü rekatın secdesine varmadığı bir anda yanında cemaatle namaz kılınıyorsa selam verir ve cemaate uyar. Kılmış olduğu iki rekat nafile hükmüne girer. Ancak üçüncü rekatın secdesini yapmış ise artık namazını dörde tamamlar ve selam vererek namazını bitirmiş olur. Öğle namazının farzını tek başına kılıp bitiren kimse isterse yanında bulunan cemaatle namaza tabi olabilir. Ancak ilk kıldığı farz, cemaatle kıldığı ise namaz nafile hükmüne tabidir.

İkindi Namazı: İkindi namazındaki durum öğle namazında sizlerle paylaşmış olduğumuz durumla aynıdır. Ancak bir ayrıntı vardır ki oda şudur. İkindi namazını tek başına kılıp bitiren kimse yanında bulunan cemaate uymaz. Uyduğu takdirde kılacağı namaz nafile olmaktadır. İkindi namazından sonra ise nâfile namaz kılmak mekruhtur.

Akşam Namazı: Akşam namazının ilk rekatında olan veya ikinci rekatında secdeye varmamış kimse yanında cemaatle namaz kılındığında selam verir ve cemaate uyar. İkinci rekatında secdeye varmış kimse artık namazını tek başına kılar ve yanında bulunan cemaate artık tabi olmaz. Eğer cemaate tabi olursa bu kıldığı nafile olur ki, üç rekatlık nafile yoktur. Bu sebeple böyle bir durumda namaz tek başına tamamlanır ve artık cemaate tabi olunmaz.

Yatsı Namazı: Yatsı namazında ki durumda aynen öğle namazında sizlere aktardığımız gibidir. Yalnız başına yatsının farzını tamamlayan yanında kılınan cemaatle namaza iştirak edebilir. Ancak cemaatle kıldığı bu namaz nafile olur.

www.guncelvaaz.com

Ahmet ÜNAL

Vaiz

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi