Bir Teslimiyet İfadesi: Kurban

لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ

 

Bir Teslimiyet İfadesi: Kurban

Muhterem Müslümanlar

Bizleri yoktan var eden, yaşatan ve bizlere hayat ve hidayet veren, hayatımız ve ölümümüz, ahir ve akıbetimiz elinde olan, her an ve her zaman kendisine muhtaç olduğumuz Allah’a karşı ibadet ve kulluk etmekle mükellefiz. İşte bu ibadetlerden biriside Kurbandır.

Kurban Allah’a yaklaşmanın, Allah yolunda fedakarlıkta bulunmanın emarelerinden biridir. Kurban yaratana teslimiyetin ifadesidir. Kurban ibadeti kalbimizden taşıp fışkıran Allah sevgisinin, O’nun yolunda fedakarlığın mali bir ibadet olarak dışarıya yansımasıdır. Bu bir teslimiyettir. Hz. İbrahim (a.s.) ile Hz. İsmail (a.s.) Rablerine öyle bir teslim olmuşlardı ki, biri evladını sırf Allah rızası için kurban etmek, diğeri de Allah’ın emrine canı pahasına uymak için kurban olmaktaydı.  

Değerli Müminler

Kurban bayramında keseceğimiz kurban üzerimize vaciptir. Yani gücü yeten her Müslüman bu ibadeti yerine getirmekle görevlidir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz hadislerinde şöyle buyurmaktadır. “İnsanoğlu Allah nezdinde kurban gününde kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır.”[1], “Kurban kesmeye gücü yettiği halde kurban kesmeyen kimse namazgahımıza yaklaşmasın.”[2] 

Kıymetli Kardeşlerim

Her şeyden önce şu hakikat hiçbir zaman unutulmamalıdır. İbadetler yalnız Allah rızası için yapılır. Bunun yanında Rabbimizin bizlere emrettiği ibadetlerde bildiğimiz ve bilmediğimiz sayısız hikmetler güzellikler vardır. İşte kurban kesmenin de birçok hikmeti vardır. Kurban öncelikle kişinin Rabbine olan teslimiyet duygusunu geliştirir. Kendisinin kul olduğunu ve her şeye muhtaç olduğunu ve verilen bütün nimetlere şükür getirilmesi gerçeğini hatırlatır. Kurban sayesinde insan Yüce Yaratanına yaklaşır.    

Aziz Müslümanlar

Kurban sadece kişinin kendi hayatında değişiklikler gerçekleştirmez. Kurban sayesinde toplumsal olarak bir çok kazançlar elde ederiz. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma, fedakarlık ve dayanışma ruhunu geliştirir. Toplumda adalet duygularının sağlamlaşmasına ve fertlerin birbirlerinin halini daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Bu duygu ve düşüncelerle Yüce Rabbimizden Kurban bayramına hayırlarla ulaşmayı ve keseceğimiz kurbanların kendi katında makbul olmasını niyaz ediyorum. Hutbemi bir ayet mealiyle bitiriyorum. “Şunu unutmayın ki, onların (kurbanların) ne etleri, ne de kanları asla Allah’a ulaşacak değildir. Lakin O’na ulaşacak tek şey takvanızdır.”[3]

Veysel ELMAS

Şuhut Kavaklı Köyü Yukarı Camii İ.H.


 

[1] Ahmet b. Hambel, Müsned, c.4, sh. 368

[2] İbn Mace, Sünen, c.2, s.1044

[3] Hac, 37

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi