Mevlit Kandili

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

إِنَّمَا بُعِثْتُُُ لِأتَمِّمَ مَكَارِمَ اْلأَخْلاَقِ قال النبي صلي الله عليه وسلم:

Mevlit Kandili

Kıymetli Müslümanlar

Bundan on dört asır evvel insanlık adeta insanlığını unutmuştu. Güçsüzler zayıfları eziyor, birçok haksızlıklar zulümler yapılıyordu. Tevhit akidesi sapmaya uğratılmış, insanlar kendi elleriyle yaptıkları putlara tapıyordu. Kadının hiçbir değeri olmadığı gibi, kendisine miras verilmiyor hatta kendisi miras haline getirilmişti. Kadın bir eşya gibi alınıp satılıyor ve kız çocukları kendisinden utanıldığı için diri diri toprağa gömülüyordu. İnsanlığın bu kötü vaziyetten kurtulması ve kaybettiği değerlerine geri dönebilmesi için bir kurtarıcı bekleniyordu. İşte o kurtarıcı Hatemü-l Enbiya, Habibullah, Resulullah Muhammed Mustafa (s.a.v.) idi.

Sevgili Peygamberimiz, her şeyin yaratıcısı ve sahibi olan Yüce Allah’ın rahmetiyle miladi 571 yılında Rebiü’l evvel ayının 12. gecesi sabaha karşı Mekke’de dünyaya geldi ve doğumuyla dünyayı şereflendirdi. Bu gün Alemleri aydınlatan, bugün karanlıkları dağıtan müjdeci bir Peygamberin, Peygamberimizin doğum günüdür. Bu gece Mevlid Kandilidir.

Değerli Müminler

Hz. Peygamberimiz daha dünyaya gelmeden babası vefat etmiş, altı yaşında iken de annesini kaybetmiş ve yetim büyümüştü. Kendisine peygamberlik gelinceye kadar kimseye muhtaç olmadan çalışmış, kendi elinin emeğiyle geçimini sağlamıştır. Kendisine Muhammed’ü-l Emin denmiş, ağzından bir kere bile yalan söz çıkmamıştır. Hz. Peygamber 40 yaşına geldiğinde Yüce Allah tarafından, Peygamberlikle görevlendirmiş ve bütün alemlere rahmet olarak gönderdiğini[1] bildirmiştir. Peygamberlik vazifesini aksatmadan yerine getiren Sevgili Peygamberimiz, bütün zorluklara göğüs germiş ve bütün insanlığın dünya ve ahiret huzuruna erebilmesi için aralıksız çalışmıştır.

Rabbinden kendisine verilen emirlere ve yasaklara harfiyen uymuş, ahlakın en doruk noktasını yaşamış ve yaşantısıyla da bizlere örneklerin en güzelini bırakmıştır. Ahlaken kendisinden istifade edeceğimiz yegane insan Hz. Peygamberdir. Çünkü Hz. Peygamberin Yüce bir ahlak üzere olduğu[2] Kur’an-ı Kerim’de bildirilmiştir. Ayrıca kendisinin de güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini[3] ifade etmiştir. İnsanlar arasında kardeşliğin en büyüğünü oluşturmuş müminlerin kardeş olduğu ayetiyle hayatını bezemiş ve birlik ve beraberlikten ayrılmamızı bizlere tavsiye etmiştir. İnsanların birbirlerinden üstün olmadığını ve üstünlüğün ancak Allahtan hakkıyla sakınmakta olduğunu vurgulamıştır.

Aziz Kardeşlerim

Bu gece mevlit Kandilidir. Bu gece Peygamberi anlama, Peygamberimizin ahlakını hayatımıza yansıtma gecesidir. Bu gece Hz. Peygamberin o eşsiz hayatını çocuklarımıza aktarma zamanıdır.  Bu gece büyüklerine her zaman hürmet gösteren, küçüklerine şefkati eksik etmeyen bir Peygamberin Ümmeti olarak, büyüklerimize saygı ve küçüklerimize şefkat gösterme zamanıdır.

Bende bu münasebetle Mevlid Kandilimizi kutluyor ve hayırlar getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum. Binlerce Salat ve Selam doğuşu ile kandiller gibi gönül dünyamızı aydınlatan Sevgili Peygamberimize olsun.

Cengiz YILDIRIM

Bademli Köyü Camii İmam-Hatibi/ŞUHUT 


 

[1] Enbiya, 21/107

[2] Kalem, 68/4

[3] Mâlik, Muvatta, “Hüsnü’l-hulûk”, 8, II, 903

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi