Alın Teri ve Emeğe Verilen Önem

وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى

Alın Teri ve Emeğe Verilen Önem

Muhterem Müslümanlar

İslam madde ile mana, ruh ile beden, dünya ile ahiret arasında hassas dengeler kurmuştur. Bu denge kurallarına uyarak çalışanlar dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşırlar. Dünya dengesinin başında ise meşru yollarda çalışmak gelmektedir. Yüce Dinimiz ise, helal yönde çalışmayı farz kılmış, alın teri dökerek ve emek harcanılarak ailesinin rızkını arama yolunda ölenleri ise, şehit mertebesine yükseltmiştir. Dünya kazancı elde edilmesi ve elde edilenin ise mutlu bir şekilde harcanması meşru bir şekilde çalışmayla mümkündür. Nitekim bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir. “Doğrusu insanın eline geçecek olan, kendi çalışmasından başkası değildir.”[1]

Kıymetli Müminler

Kainat devamlı hareket halindedir. Cenab-ı Allah, aleme hayat vermiş ve kendisinden istenilenleri yaratmaktadır. “göklerde ve yerlerde bulunan herkes, O’ndan ister. O ise, her an yaratma halindedir.”[2] ayeti bu gerçeğe işaret etmektedir. Yaratan, yaşatan, kendisinden istenileni veren, çalışanın emeğini zayi etmeyip çalıştığının karşılığını tastamam veren, fakiri zengin yapan, lütfundan ve kereminden herkese dağıtan Yüce Allah’dır. 

Aziz Kardeşlerim

Çalışmaya bu kadar önem veren bir dinin müntesipleri olarak, çalışmazsak dünya ve ahiret kazancını nasıl elde etmeyi bekleyebiliriz ki? Başta Allah’ın Peygamberleri olmak üzere, bütün büyükler, kıymetli insanlar çalışmayı hiç ihmal etmemişler, devamlı çalışmışlar, hayatta birer iş, birer meslek sahibi olmuşlar, kendi elleriyle kazandıklarından daha tatlı bir şey yememişlerdir. Nitekim, Hz. Adem çiftçilik, Hz. İdris, terzilik, Hz. Nuh, marangozluk, Hz. İbrahim dokumacılık, Hz. Süleyman hasırcılık, Hz. Zekeriya ile Sezgili Peygamberimiz ise tüccarlık yaparlardı.  

Değerli Cemaat

Hayatımıza yön veren Peygamberlerin hayatları çalışma örnekleriyle doludur. Hz. Peygamberimizde çalışmaya, alın terine ve emeğe çok önem vermiştir. Hutbemi Sevgili Peygamberimizin bu hususta dile getirdiği birkaç hadisle bitiriyorum. “Hiç kimse, elinin emeğinden daha hayırlı lokma yiyemez.”, “Helalinden çalışarak, yorgun bir vaziyette yatağa giren insanın günahları affolunur.”[3]

 

Cevdet YILDIRM

Atlıhisar Kasabası

 Merkez Camii İmam-Hatibi/ŞUHUT 


 

[1] Necm, 39

[2] Rahman, 29

[3] Camus-Sağir, c.2 s. 287

Tags

Yazdır   e-Posta

Diyanet İşleri Başkanlığı müktesebatına uyumlu cuma vaazlarımızı www.guncelvaaz.com internet sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Ahmet ÜNAL

Başkanlık Vaizi